Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων 2019, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Θεατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου Θ.Ε.ΠΑ.Κ, οργανώνει εκδήλωση με τίτλο:

Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση
Aπό τις «Ρίμες Αγάπης» στο «Δόσμου ορισμόν» (16ος αιώνας - 20ός αιώνας)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στις 19:30 στην Μεσαιωνική έπαυλη του Μουσείου Παλαιπάφου στα Κούκλια.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη του Μιχάλη Πιερή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα Κυπριακά Ερωτικά και την παρουσία του μοτίβου του βλέμματος στη μεταγενέστερη κυπριακή ποίηση. Περιλαμβάνει επίσης ανάγνωση – τραγούδι από μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.), σε διδασκαλία τραγουδιών Ευαγόρα Καραγιώργη.

Θα ακουστούν τραγούδια σε μελοποίηση Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Χρήστου Πήττα, Μιχάλη Βιολάρη και Ευαγόρα Καραγιώργη.
Κατά την εκδήλωση το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δει τα Κυπριακά Ερωτικά του 16ου αιώνα, σε ηλεκτρονική μορφή σε ειδική οθόνη αφής. Τη ψηφιακή μορφή των ποιημάτων απέκτησε πρόσφατα το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών, του ξενοδοχείου Aphrodite Hills Hotel, του Οινοποιείου ΕΖΟΥΣΑ και του Ράδιο Κόσμος.

...........................................

Με ξεχωριστή εκδήλωση στη Μεσαιωνική Έπαυλη Αρχαιολογικού Χώρου Παλαιπάφου στα Κούκλια εορτάστηκε το Σάββατο, 13 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2019. Η εκδήλωση είχε θέμα "Το 'δείν': το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση. Από τις 'Ρίμες Αγάπης' στο 'Δόσμου ορισμόν' (16ος-20ος αι.)" και οργανώθηκε από την Πολιτιστική Κίνηση Ex-Artis (Πάφος), το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ), το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας καί το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο παρεχώρησε την επιβλητική μεσαιωνική αίθουσα της Επαύλεως με τα συνεχόμενα υπερυψωμένα σταυροθόλια. Η ?κδήλωση άρχισε με την εμπνευσμένη ομιλία του καθηγητή Μιχάλη Πιερή που ενετόπισε, σταμάτησε, παρουσίασε και ανέλυσε το περιεχόμενο του ερωτικού 'δείν' της Κυπρίας γυναίκας, όπως εκφράζεται στα ποιητικά δίστιχα, τα παλαιότερα των οποίων ανάγονται στους προ της Αλώσεως χρόνους - Πκοιος είδεν τέθκοιον πόλεμον να πολεμούν τα μμάδκια/δίχως μαχαίρια τζιαι σπαθκιά να γίνωνται κομμάτια - και από τον ποιητή των Κυπριακών Ερωτικών (Poemes d'Amour), που κατά τον Πιερή ήταν ο Στέφανος Λουζινιανός από το Κίτι της Λάρνακας, ο οποίος, αν και Κυπριώτης, εκαλλιέργησε τη διάλεκτο σε υψηλό επίπεδο έκφρασης βαθυτάτων συναισθημάτων, ανώτερη συχνά και της γλώσσας των ιταλικών προτύπων, και κατέστησε τα Κυπριακά Ερωτικά εμβληματικά ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας του 16ου αι. Ακολούθησαν απαγγελίες δημοτικών ερωτικών διστίχων από μέλη του ΘΕΠΑΚ, και στη συνέχεια τραγούδια δημοτικά, από τα Κυπριακά Ερωτικά, από την Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη, το "Δίχα της ήλιον εν έσιει" του Κώστα Μόντη, "Δόσμου ορισμόν" του Μιχάλη Πιερή σε μελοποίηση Χρήστου Πήττα, Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Ευαγόρα Καταγιώργη, ο οποίος συνόδευσε στο πιάνο και στο λαγούτο. Η παράθεση στην υπέροχη αυτή εκδήλωση πεζού φιλολογικού και μουσικού και ποιητικού λόγου κατέδειξε τον μαγνητισμό που ασκεί ο ελληνικός λόγος, η ακρόαση του οποίου επηρέασε το κοινό που με σιωπηλό ενθουσιασμό παρακολούθησε την όλη παράσταση. Η εκδήλωση για την πνευματικότητα του έρωτα ταίριαζε απόλυτα στο περιβάλλον της Παλαιπάφου, όπου η Παναγία Καθολική κατέλαβε τον ναό της Αφροδίτης, ταίριαζε πάλι και στο χθεσινό ανοιξιάτικο βραδινό της αγίας και μεγάλης τεσσαρακοστής καθώς αυτή μας οδεύει προς την Ανάσταση.

Χ. Μπακιρτζής

 

 

Media