Η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Φορέων Κοινωνίας των Πολιτών Ιστορικών Πόλεων Μεσογείου, "Civil Society Network of Mediterranean Historical Cities", συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση των φορέων που θα γίνει στη Βενετία, στις 2-3 Μαΐου 2019, με 4μελή αντιπροσωπεία που αποτελείται από την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου, το μέλος του ΔΣ Ρήνο Στεφανή και τα μέλη Susan Vargas και Κώστα Μούγιαννο. Στο δίκτυο συμμετέχουν πολιτιστικοί φορείς από την Βενετία, την Κέρκυρα, το Dubrovnik, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Πάφο (με τη συμμετοχή του ex-Artis). Κατά τη συνάντηση θα γίνουν αρχαιρεσίες για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, καθώς και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον καταρτισμό του Σχεδίου Δράσης του δικτύου για την επόμενη χρονιά. Ιδιαίτερα θα δοθεί έμφαση στην συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την επίτευξη των στόχων του δικτύου, που είναι η διατήρηση, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των ιστορικών πόλεων που συμμετέχουν, όπως επίσης και η συνεργασία για την βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της ανάπτυξης πιο βιώσιμων μοντέλων τουρισμού σε κάθε πόλη. Στις 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ateneo Veneto, συνέδριο ανοικτό στο κοινό, με ομιλίες από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στο δίκτυο και θέματα σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών της Μεσογείου. Εκ μέρους της Πολιτιστικής Κίνησης ex-Artis, η προέδρος Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου, θα παρουσιάσει το θέμα: “The Akamas Project: A model project within the context of the European Capital of Culture PAFOS 2017, devoted to sustainable regional development”.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων 2019, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Θεατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου Θ.Ε.ΠΑ.Κ, οργανώνει εκδήλωση με τίτλο: Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίησηAπό τις «Ρίμες Αγάπης» στο «Δόσμου ορισμόν» (16ος αιώνας - 20ός αιώνας) Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στις 19:30 στην Μεσαιωνική έπαυλη του Μουσείου Παλαιπάφου στα Κούκλια.

Media

The Presence of Absence:An exhibition with art, anthropology and archaeology about the life of the dead in Cyprus and Denmark.

Media

Στις 25-30 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2o Εργαστήριο Πειραματικής Κεραμικής "Ακάμας 2018" στην Αντρολίκου, με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Κίνησης ex Artis, σε μια προσπάθεια καθιέρωσης του εργαστηρίου ως ετήσιου θεσμού στην περιοχή του Ακάμα.Το εργαστήριο υλοποιήθηκε σε συνέχεια του Εργαστηρίου Πειραματικής Κεραμικής «Ακάμας 2017» που υλοποιήθηκε στις 8-14 Μαΐου 2017 στην Αντρολίκου, στο πλαίσιο του Akamas Project της ΠΠΕ ΠΑΦΟΣ 2017. Κατά το περσινό εργαστήριο συμμετείχαν 6 καλλιτέχνες -2 Ελληνοκύπριοι, 2 Τουρκοκύπριοι ένας Έλληνας και ένας από την Μάλτα εκ μέρους της ΠΠΕ - Valetta 2018. Πραγματοποιήθηκε στην Αντρολίκου και οι καλλιτέχνες πειραματίστηκαν με νέους πηλούς που κατασκεύασαν από τοπικά εδάφη, μιας και η ιδιαίτερη γεωλογία του Ακάμα περιλαμβάνει τους χαρακτηριστικούς άργιλους του Σχηματισμού Κάθηκα του Συμπλέγματος Μαμωνιών και προσφέρει την δυνατότητα κατασκευής κεραμικού πηλού.
Τον Ζήνωνα Σιερεπεκλή τον γνώρισα πρόσφατα.Πρώτη αφορμή στάθηκε ένα πολύ θετικό κείμενό του που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες στoν εγχώριο Τύπο το οποίο αφιέρωνε στην έκθεση Τραύμα και Θεραπεία που πραγματοποιήθηκε, με την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Κίνησης ExArtis και την δική μου επιμέλεια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου.Κατά την διάρκεια της οργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης, την οποία είχα με ιδιαίτερη χαρά αποδεχθεί να προλογίσω, έλαβα το βιβλίο των Εκκρεμοτήτων μαζί με ένα βιβλιαράκι αφιερωμένο στο αρχιτεκτονικό έργο του (επιμ. Χάρης Χριστοδούλου και Αγγέλα Ζησιμοπούλου). Τα διάβασα με πολλή προσοχή διαπιστώνοντας -με ευχάριστη ομολογώ έκπληξη- ότι ο λόγος του Ζήνωνα Σιερεπεκλή άμεσος, ζωντανός, διάφανα επεξηγηματικός, δεν στηριζόταν σε παρελθούσες ή επίκαιρες αισθητικές και φιλοσοφικές θεωρίες (τις οποίες αναμφισβήτητα κατέχει σε βάθος) προκειμένου να ανοίξει ένα νοητό διάλογο επικοινωνίας με τον αναγνώστη ή τον θεατή του.
Τον περασμένο Οκτώβριο κινήσεις πολιτών από την Κέρκυρα, το Ντουμπρόβνικ, τη Βενετία και την Πάφο συναντήθηκαν στο νησί των Φαιάκων, για να συζητήσουν τα κοινά προβλήματα των πόλεων τους, με σκοπό να συντονίσουν τις δράσεις τους. Είναι όλες τους παράκτιες, μεσογειακές και μεγάλα τμήματά τους αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμένα έτσι από την UNESCO. https://webtv.ert.gr/promo/18noe2018-polites-tis-eyropis/

Media

Genius Loci - In classical Roman religion, a genius loci was the protective spirit of a place. The project Genius Loci is the second phase of the artistic exchange project between Paphos (Cyprus) and Leeuwarden (The Netherlands). It is a part of the official programs of Leeuwarden European Capital of Culture 2018.The first phase under the theme “In Search of Common Myth” was successfully executed in Paphos in 2017 involving 4 Dutch and 4 Cypriot artists. The project included 3 weeks artist in residence program, the interactive events with local citizens and the final exhibition at the Paphos Municipal Gallery. In 2018, 4 Dutch and 4 Cypriot artists gathered again in Leeuwarden in the Netherlands for the second phase of the project. The theme “Genius Loci” was inspired by the Leeuwarden plea for European Capital of Culture 2018, for an open and dynamic genius of the city and its inhabitants, and the wish to connect individuals and communities together and to involve them in the artistic practices of artists, and in culture in general.The goal of the project is to let artists meet with the population of Leeuwarden, so that they can trace the genius loci, to visualize it, and exhibit the results. The project Genius loci follows the basic structure of the first phase; 3 weeks artist in residence at Grafisch Atelier Friesland in Leeuwarden, artist talks, meeting with local citizens and the final exhibition at Kunstruimte47 in Leeuwarden.
Εγκαινιάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2017 (ανοιχτή ως τις 7 Γενάρη 2018) στην αίθουσα Εν Πλω στην Κάτω Πάφο η έκθεση φωτογραφίας HOME από την Charge d’ affairs της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο, κυρία Daniela Tane. Η έκθεση αποτελεί ένα από τα καλλιτεχνικά προϊόντα του έργου HOME που ξεκίνησε στη Δρούσια τον Ιούνη 2017 με πενθήμερη διαμονή (artists’ residency) των συμμετεχόντων και τη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου. Τη μέρα των εγκαινίων παρουσιάστηκαν και δύο άλλα καλλιτεχνικά προϊόντα του έργου: ο κατάλογος της έκθεσης που περιλαμβάνει όλα τα έργα των συμμετεχόντων και η μικρής διάρκειας ταινία ντοκυμαντέρ για το έργο. Το HOME είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε προκειμένου να αναπτυχθεί μια διαλογική συζήτηση γύρω από την έννοια ‘Home’ (εστία, σπίτι), η οποία να οδηγήσει σε μια ενδοσκόπηση και ενεργοποίηση καλλιτεχνικής δράσης. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ως στόχο να εξετάσει και να παρουσιάσει τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχει η έννοια ‘Home’ μέσα από την καλλιτεχνική συνεύρεση και τη συμβίωση φωτογράφων-καλλιτεχνών και εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό.
(Από την επίσημη ιστοσελίδα του Πάφος 2017).Εγκαίνια έκθεσης: 9 Ιουλίου 2017 στις 20:00.Το On Target είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ του Πάφος 2017 με θέμα τον πόλεμο και τη βία. Η αρχική ιδέα βασίζεται στο έργο «Ανθρώπινοι Στόχοι» του Κύπριου εικαστικού Ρήνου Στεφανή. Η γνωστή Γερμανίδα ιστορικός τέχνης Inge Baecker με βοηθό της στην επιμέλεια την εικαστικό Susan Vargas, προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Tammam Azzam, Molitor & Kuzmin, Ulrike Rosenbach και Ρήνο Στεφανή να συμμετάσχουν στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 9 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2017.Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα του Wolf Vostell, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης, πρωτοπόρο του Happening και του κινήματος Fluxus. Το On Target περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση – συζήτηση στις 5 Ιουλίου 2017 με θέμα «Τέχνη και Βία».Η Κύπρος περιβάλλεται από χώρες που υποφέρουν εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων και έχει βιώσει η ίδια την εμπειρία του πολέμου και των προσφύγων. Στρατιωτικοί στόχοι, οδοφράγματα και η Νεκρή Ζώνη αποτελούν εικόνες που μας θυμίζουν διαρκώς τον πόλεμο. Παρόμοιες εικόνες απαντούν σε πολλά μέρη του κόσμου.

Media

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Συμμετοχή της Πάφου στη δημιουργία δικτύου πολιτιστικών φορέων ιστορικών πόλεων Μεσογείου”Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στο εμβληματικό κτήριο του Ιονίου Κοινοβουλίου στην πόλη της Κέρκυρας, υπογράφηκε το καταστατικό για την ίδρυση του Δικτύου Κοινωνίας των Πολιτών των Ιστορικών Πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου από τους εταίρους των Συλλόγων “San Giacomo” από την Κέρκυρα, “Associazione 25 Aprile” από τη Βενετία," Udruga Grad "από το Ντουμπρόβνικ, "RICHes" από τη Ρόδο, "Regno di Candia" από την Κρήτη και την Πολιτιστική Κίνηση "ex-Artis" από την Πάφο.
To Eco Art project, μια καλλιτεχνική δράση, η οποία επιχειρεί να χαρτογραφήσει με ένα νέο τρόπο την περιοχή του Ακάμα, ξεκίνησε στα τέλη του 2015 και ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου 2017. Με υπότιτλο «Μονοπάτια σε κοινό έδαφος. Καλλιτέχνες επί τόπου» έχει ως στόχο του να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του κοινού για την περιοχή και να δημιουργήσει ένα νέο κοινό έδαφος πάνω στο πραγματικό έδαφός της, με επίκεντρο το χωριό Αρόδες. Δέκα καλλιτέχνες γίνονται οι δημιουργοί των νέων έργων που θα τοποθετηθούν ή θα ερμηνευτούν επί τόπου, καθώς και οι πλοηγοί σε καινούρια μονοπάτια: στα μονοπάτια του φυσικού, αλλά και του νοητικού χώρου που δημιουργούν τα καλλιτεχνικά έργα.

Media

Διοργανωτές:Τμήμα Αρχαιοτήτων ΚύπρουΠανεπιστήμιο Avignon et des Pays de VaucluseΠανεπιστήμιο ΚύπρουOργανωτική Επιτροπή:Kαθ. Claire Balandier, Καθ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δρ Ευστάθιος ΡάπτουEπιστημονική Επιτροπή:Kαθ. Claire Balandier | Καθ. Δημήτριος Μιχαηλίδης | Καθ. Jolanta MłynarczykΔρ Ευστάθιος Ράπτου | Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου
Το «Σπίτι της Κύπρου» - Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και η Πολιτιστική Κίνηση ex Artis, οργανώνουν έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, με τίτλο Ars Moriendi που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, η ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.Την έκθεση επιμελείται η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Νίκη Λοϊζίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2017.Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 16 Δεκεμβρίου 2016, θα γίνει προβολή της ταινίας Η Τέχνη του Θανάτου, με κείμενο της Καθ. Νίκης Λοϊζίδη, σκηνοθεσία Γιάννου Οικονόμου και θα ακολουθήσει Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τη συμμετοχή των καθηγητών της ΑΣΚΤ, Γιώργου Ξηροπαΐδη, Παναγιώτη Πούλου και Ομ. Καθηγήτριας Νίκης Λοϊζίδη. Την συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Νίκος Δασκαλοθανάσης.
Πρόγραμμα Βραδιάς:Παρουσίαση μουσικών κομματιών του Νικόλα Οικονόμου από παιδιά του Μουσικού Λυκείου. Προβολή Ντοκιμαντέρ "Αφιέρωμα στον Νικόλα Οικονόμου".
«FLUXUS» το μακροβιότερο ρεύμα της τέχνης του 20ού αιώνα που συνεχίζει ακάθεκτο και στον 21ο. Στο πλαίσιο του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού ο Οργανισμός Πάφος 2017 και η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis διοργανώνουν διάλεξη με θέμα το γερμανικό καλλιτεχνικό κίνημα Fluxus. H γνωστή Γερμανίδα γκαλερίστρια Inge Baecker παρουσιάζει το Γερμανικό κίνημα Fluxus που μετέφερε την τέχνη έξω από τα μουσεία.Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί σε εκπροσώπους του κινήματος όπως τον Joseph Beuys, στη διαφορά του Fluxus από το Happening, αλλά και το πως αυτό το κίνημα επηρέασε τη σύγχρονη μουσική.
Fabrika Hill:Unknown Acropolis of PaphosDr. Hab. Claire BalandierFrench Archaeological Expedition at PaphosUniversity of Avignon
Ενδιαφέρουσα διάλεξη - παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου με θέμα τα πορίσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην περιοχή Παλαιπάφου. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών και την Πολιτιστική Κίνηση ex Artis με ομιλητές τους Αρχαιολόγους Δρα Ευστάθιο Ράπτου, αρχαιολογικό λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τον Δρα Βάσο Καραγιώργη, πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η παρουσίαση την οποία προλόγισε ο Δρ Καραγιώργης – ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Παλαιπάφου στην ιστορία της Κύπρου - έγινε στην μεσαιωνική έπαυλη Κουκλιών (Μουσείο Παλαιπάφου) με την ευγενή παραχώρηση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα με την υπέροχη μεσαιωνική αίθουσα κατάμεστη από κόσμο. Οι δύο αρχαιολόγοι παρουσίασαν τις πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιπάφου επιχειρώντας να διεισδύσουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Παλαιπάφου, μέσα από τα σημαντικά ταφικά ευρήματα που έρχονται αδιάκοπα στο φως από τα πολύ εκτεταμένα νεκροταφεία που περικυκλώνουν το σημερινό χωριό.
Το βιβλίο, που προλογίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκορδίλης, είναι ένα φωτογραφικό αποτύπωμα των γλυπτών του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και δασκάλου Ζήνωνα Σιερεπεκλή. Τον σχεδιασμό του έκανε η Χρυσάνθη Κωνσταντίνου η οποία μαζί με την Πολίνα Δημητριάδου σχολιάζουν τα έργα και την σχετική έκθεση που έλαβε χώρο στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο τον Δεκέμβριο του 2013.  Στο βιβλίο εκτυλίσσεται μια διαδρομή πέντε ετών γλυπτικής όπως παρουσιάστηκε στην Έκθεση με θέμα ‘Εκκρεμότητες’. Στις σελίδες του περιέχεται επίσης συνέντευξη με τον δημιουργό, καθώς και ένα ακόμη κριτικό κείμενο για την γλυπτική του Ζήνωνα Σιερεπεκλή.  Ένα σύντομο βιογραφικό του αρχιτέκτονα, φωτογράφου και γλύπτη ολοκληρώνει την έκδοση, στην οποία περιλαμβάνονται έγχρωμες φωτογραφίες 52 κατασκευών.
Αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζω εκ μέρους της Πολιτιστικής Κίνησης ex-Artis στην γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας που διοργανώνουμε για τρίτη συνεχή χρονιά την παγκόσμια αυτή γιορτή του πολιτισμού και για πρώτη φορά στην πόλη σας μαζί με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Πέρσι γιορτάσαμε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης και στο μουσείο Παλαιπάφου. Φέτος γιορτάζουμε στο μικρό μα πολύ σημαντικό από άποψη συλλογών και ιστορικών εποχών, Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης.Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Πιστεύουμε πως τα μουσεία γενικά και ιδιαίτερα τα μικρά τοπικά όπως αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, μπορούν να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον, συνδιαμορφώνοντας έτσι τα πολιτιστικά τοπία.
Σελίδα 1 από 2